Dag 11: Voedsel uitdelen…

a.dubbelman foto's, Projectreis Ritchie oktober 2017 tagged
5

We zijn vanmorgen weer vroeg opgestaan om voedsel te delen aan ouderen. Dit deden we met Koliwé. Zij is een vrouw van eind 60 die het eten grotendeels betaald van haar eigen pensioen en wat groenten krijgt van een plaatselijke blanke boer. Respect voor wat zij allemaal vrijwillig doet! Wij kwamen binnen in een soort keuken met grote pannen met voedsel. We hebben haar geholpen met brood maken. Dit koken ze in blikken in een grote pan. Zo hadden wij dat nog nooit gezien. We voelden ons eerst even flink in de weg staan maar na een poosje kregen we allemaal een taak. De één deed het brood in een bak, de ander schepte er aardappels bij en weer een ander, rode kool. Zo hadden we een heleboel bakjes vol.

Oude mensen kwamen deze ophalen maar er moesten er ook veel weggebracht worden. Telkens ging weer iemand met de vrijwilligers mee om het voedsel uit te reiken aan een opa of oma. We hebben dit allemaal als best heftig ervaren. We kwamen bij een oud mannetje die de hele dag in bed ligt, heup gebroken en broodmager is. En dan de stank die er hangt…. vreselijk. We dachten dat het alleen maar ouderen waren die we eten gingen brengen. Maar in een huisje zat ook een jonge meid die haar benen niet meer kon gebruiken. Het was heel pittig om te zien dat zij er op haar jonge leeftijd al alleen voor staat. Hoe mooi dat Koliwé er ook voor deze mensen is!

We hebben ook veel kindjes gezien die zomaar wat op straat rondhingen, in plaats van dat zij naar school gaan. Een jongen en een meisje van 8 en 9 jaar spraken we aan. Al spelend kwamen we erachter dat zij slachtoffer waren van huiselijk geweld. Schokkend om hun verhaal te horen. Maar het was bijzonder om met hen te dansen en te zingen.

Op de terugweg zijn we nog langs een kinderdagverblijf geweest. Het was hier echt super goed geregeld!

Vanmiddag zijn we druk geweest met oliebollen bakken en ballonen opblazen.  Dit allemaal voor de feestelijke opening van de blindenopvang, morgenochtend.

Esther: Wat geweldig dat er vrouwen als Koliwé bestaan die samen met Ton blijven dromen van een bejaardenhuis in Ritchie.

Marije: Toen het meisje terugkwam en mij een knuffel gaf zei ze ‘ek is lief vir jou’. Daar krijg je een warm hart van!

Daphne: Die 2 kindjes.. vergeet ik nooit meer!

 • DSCN6546
 • DSC01778
 • dag11 17
 • dag11 14
 • dag11 12
 • dag11 10
 • dag11 15
 • dag11 16
 • dag11 13
 • DSCN6544
 • DSC01794
 • dag11 11

5 Reacties op “Dag 11: Voedsel uitdelen…

 1. Trots op jullie!
  Wat maken wij mensen er een bende van.
  Ik weet niet wat ik verder moet zeggen.
  We bidden voor allen die het moeilijk hebben.
  Ook voor allen die helpen.
  Wel thuis meiden!

 2. He meiden, wat een indrukken hebben jullie weer opgedaan en wat werken jullie hard en al zo vroeg ! Moet wel voor de warmte zeker, Zeker, wat erg dat wij zoveel voedsel weggooien hier in het Westen en de mensen daar zo arm zijn. We bidden voor betere tijden daar.
  Sterkte met de voorbereidingen om naar huis te reizen deze dag, naar het koude Nederland.
  Liefs ook aan de mensen en kinderen die jullie achter moeten laten. Sterkte met de emoties daar, Dikke kus van ons op Flakkee, pa en ma de Ruiter

 3. Hallo Es en de anderen,

  Wat zullen jullie veel indrukken opgedaan hebben de afgelopen twee weken. Heel bijzonder om jullie zo bezig te zien en dat jullie dat met zoveel passie en liefde doen voor de kinderen daar. De stralende gezichtjes …. heel mooi!
  Het zit er bijna op maar wat zullen jullie terugreizen met een blijvende herinnering aan jullie werk daar, en allen die jullie daar ontmoet hebben. Misschien moeten jullie nog wel een traantje wegpinken, maar we mogen hen in onze gebeden opdragen. Wat fantastisch is dat! Een goede terugreis gewenst en Gods zegen op jullie verdere levensweg! Lieve groet Gerlande

 4. Hoi meiden, jullie hebben veel gezien en meegemaakt deze twee weken. Nu ook weer; zoveel armoede en eenzaamheid. Indrukwekkend!
  Ik wens jullie nog een fijne reis terug toe; als alles goed gaat hopen wij elkaar zaterdagmorgen weer te zien.
  Daf, ik vind het super dat je deze reis gemaakt hebt, het was je droom. Ik ben enorm benieuwd naar je verhalen en je indrukken en hoe je het ervaren hebt. Ik kijk er naar uit om je zaterdag weer te zien.
  Liefs mama

 5. Succes met loslaten daar, het zal wel niet meevallen… Daphne we zien uit naar je thuiskomst! Ik kan niet wachten je avonturen te horen! Goede reis!

Comments are closed.

Eye For 0thers

© 2016 Eye For Others