Dag10: Nog meer kinderwerk

a.dubbelman foto's, Projectreis Ritchie oktober 2017 tagged
4

Voor de tweede keer hebben we kinderwerk gedaan in het township Rietveal. Maar nu niet in de community-hal zoals de vorige keer maar op dezelfde manier als in het township Motswedimosa: gewoon ergens tussen de shanty’s beginnen en kinderen die er rondlopen ophalen. De 4 nieuwe studenten gingen ook mee. Dat was leuk. Nu waren wij degenen die hen dingen konden vertellen.

Het was erg warm vandaag. Zelfs de kinderen hadden het zweet op hun hoofdjes staan. Het viel ons op dat deze kindjes niet zo fris roken en ook veel kapotte kleren hadden. We hebben hen gelukkig een leuke ochtend kunnen bezorgen. Zelfs moeders deden mee met springtouwen, schminken en kringspelletjes. Dat springtouwen gaat hier echt anders dan in Nederland, grappig joh. Helaas zien we heel weinig vaders. Die werken, hangen ergens rond of zijn gewoon verdwenen. Alcoholmisbruik is een ontzettend groot probleem hier…

Vanmiddag konden we even relaxen. Ook fijn! Tot onze grote vreugde gingen we rond zonsondergang nog een rit maken in het veld. Echt even off-road geweest. Vandaag hebben we zoeien (Zuid-Afrikaanse Koeien), stokstaartjes en een wild zwijn van héél dichtbij gezien!

‘s Avonds kwamen de jongens op het idee om met hun zaklamp het veld in te schijnen. Je zag allemaal oogjes oplichten! Kleine diertjes, maar het blijft spannend want we weten nog steeds niet wat het zijn…..!

Marije: bizar dat zoveel kinderen op zo’n jonge leeftijd er alleen voor staan, dat viel me echt op vandaag.

Esther: het maakt me verdrietig om te zien hoe zulke lieve kindertjes erbij lopen… Ik gun hen allemaal een leven waarin zij veilig kunnen opgroeien en toekomstperspectief hebben. Wie bidt ermee?

Daphne: wisten jullie dat…. De maan hier anders staat? Hier staat de maan als een glimlach. Hij word dus van onderen als eerst belicht. (hang graag even de wijsneus uit .

 • DSC01687
 • DSC01691
 • DSC01692
 • IMG_4544
 • DSC05064
 • IMG_4514
 • DSC01695
 • DSC01727
 • IMG_4542
 • IMG_4522
 • IMG_4526

4 Reacties op “Dag10: Nog meer kinderwerk

 1. Lieve Marije, Fijn dat jullie de kinderen zo’n leuke dag hebben gegeven. Succes donderdag met je laatste dag daar! Liefs

 2. Lieve Esther, Wat hebben jullie weer veel meegemaakt de laatste dagen en gezien ook in de omgeving van Ritchie. Wat een verschil zal dat zijn als je weer in Nederland bent, Zo rood als de grond is daar, zo groen is alles in Nederland, En wat een verschil in Temperatuur!!!
  Hier is het nu echt koud en vochtig aan het worden, dit weekend zelfs maar 12 graden, dus je zal het wel koud hebben na Schiphol! Brrrr, Dus geniet nog maar een dagje daar van de warmte! Wat een mooie dingen hebben jullie voor die arme kindertjes gedaan, Maar wat zullen ze dat gaan missen, denk ik. En jullie die kleine mensjes, Ook door God geschapen ,
  Veel sterkte straks met afscheid nemen, ook van die andere lieve mensen daar. Goede reis en wees een Zegen nog de laatste dag door in Ritchie, Groeten ook aan Daphne, Marije en natuurlijk aan Ton! Wat een motor is hij in deze projecten! Bedank hem namens ons voor de goede zorgen voor jullie. Nogmaals veel veilige kilometers in de lucht en tot gauw op Schiphol, waar je je eigen kindertjes kunt knuffelen! God bless you all Africa!!!
  Tot zaterdag lieve mensen! We zien naar jullie uit, Liefs, Anneke de Ruiter

 3. Geniet van jullie laatste daggie daar in Afrika! En voor morgen: goede reis!! Haha Daph😂

 4. Ik heb net grote bewondering (bijna) alles gelezen. Ik ben echt mega trots op jullie! God zij met jullie!

Comments are closed.

Eye For 0thers

© 2016 Eye For Others