Dag12: Vuilnisproject en Shacks opknappen…

a.dubbelman foto's, Walterbosch 2017 tagged
19

11 juli 2017 Arnold

Vandaag stonden er drie projecten op het programma: in een township werden twee shacks opgeknapt, in een ander township ging een shack volledig tegen de vlakte en werd opnieuw opgebouwd en er was een vuilnisproject.

Vuilnisproject

Bij het vuilnisproject kregen de kinderen uit het township een vuilniszak en kregen ze de opdracht om afval te verzamelen. Een volle afvalzak konden ze later ruilen voor wat ‘regenboog’muntjes. Bij de school konden de kinderen de muntjes omwisselen voor wat spulletjes zoals een rugzak, een broek, een trui, pennen, kleurpotloden of wat eten. Er was een busje geregeld om de kinderen en hun afvalzak te vervoeren naar de school en terug. Dat was het plan, maar het liep anders…

Gerekend was op 40 kinderen, maar er kwamen er  meer dan  300. Toen we dit vertelde aan de organisator was haar reactie: “You are joking”. Een grote optocht van kinderen liepen achter ons aan, we zagen niet eens het einde van de stoet. Tinne was zo slim om niet zelf de vuilniszakken uit te delen, maar dat aan de leiding over te laten. Een goede zet ! Als hyena’s vlogen de kinderen op de zakken af om er een te bemachtigen. Voor de eerste bocht waren we al door alle vuilniszakken heen. Het duurde een uur voor we nieuwe hadden. Uiteindelijk wilde ieder kind mee met de bus naar de school, zodat zelf op de vuilnisbelt vuilnis werd verzameld om de zak vol te krijgen. (Dat was nu net niet de bedoeling) De bus moest twee keer rijden om alle kinderen te vervoeren. (150 kinderen in een bus van 50 ! ) De volle zakken paste vanzelfsprekend niet in de bus. Die lieten we achter om later met een trailer op te halen zodat het gerecycled kon worden.  Een goed plan, maar voordat de trailer aankwam had iemand die vuilnis al in de fik gestoken. We hebben slechts een gedeelte kunnen redden. Maar de dag was nog niet om. Wat moesten we met 300 kinderen op de school? We hadden niet genoeg spullen om te geven en niet genoeg eten. De organisatie heeft toen nog wat brood gehaald en zijn we op de Hollandse efficiënte manier te werk gegaan: aantal mensen broodsmeren, limonade maken uitdelen en lege bekers verzamelen. We hebben in ieder geval iedereen te eten kunnen geven. Een lolly voordat ze terug de bus in stapten, maakte voor de kinderen veel goed.

Shacks opknappen

We zijn door het oog van de naald gekropen. De organisatie had een trailer met alle materialen geregeld, maar tijdens de trip vanaf de school naar het township werd de trailer aangehouden door de politie. De banden van de trailer waren te glad, de wielen moesten verwisseld worden. Wielen verwisselen duurt daar minsten 3 uur. We moesten nog 5 minuten rijden naar onze bestemming. Regels zijn regels. Gelukkig reden achter de trailer 2 Eye For Others busjes. Ton kende een van de agenten en zei dat we bezig waren met het helpen van de gemeenschap. Toen was het snel geregeld: de trailer mocht doorrijden, waarna we konden beginnen aan het opknappen en opbouwen van de shacks. Dit maakte diepe indruk op leerlingen. Het was in het armste gedeelte van Ritchie. Ook dit trok veel bekijks en voor we het wisten werd onze aandacht al weer opgeslokt door de kinderen uit het township. Dit leverde ook vandaag weer prachtige foto’s op.

Wat een dag ….

 • DSC_1230
 • DSC_1235
 • DSC_1238
 • DSC_1250
 • DSC_1267
 • DSC_1281
 • DSC_1284
 • DSC_1285
 • DSC_1298
 • DSC_1300
 • DSC_1304
 • DSC_1311
 • DSC_1331
 • DSC_1337
 • DSC_1350
 • DSCN0761
 • DSCN0779
 • DSCN0782
 • DSCN0795
 • DSCN5807
 • DSCN0808
 • DSCN0810
 • DSCN0814
 • DSCN0829
 • DSCN0842
 • DSCN5834
 • DSCN5837
 • DSCN5839
 • DSCN5846
 • DSCN8894
 • DSCN8901
 • DSCN8903
 • DSCN8898
 • DSCN8904
 • DSCN8909
 • DSCN8911
 • DSCN8938
 • IMG_3156
 • IMG_3185
 • IMG_3215
 • IMG_3216
 • IMG_3220
 • IMG_3239
 • IMG_3275
 • TONL1953
 • TONL1958
 • TONL2009

19 Reacties op “Dag12: Vuilnisproject en Shacks opknappen…

 1. Dank weer voor het uitgebreide verslag en foto’s. Wat een indrukwekkende dag weer en wat zijn jullie een fantastische team! Chapeau 👍. Geniet nog van jullie inspirerende verblijf in ZA. @ Britt, we kunnen bijna niet wachten op al je verhalen. Kus van ons.

 2. Wat een sensationele dag. Elke dag overtreft de andere heb ik het idee. Maar dit is er een die volgens mij overal boven uitsteekt. Alles komt samen: de hulp, de creativiteit, de Afrikaanse slag, het enthousiasme en de tomeloze inzet van jullie allemaal. We hebben zitten genieten van het verhaal en de foto’s. Wat een diversiteit in werkzaamheden ook.
  @Lisa, ik kan niet wachten op al je verhalen. Volgens mij gaat je babbel de eerste dagen niet stil staan. 😉 Vandaag mis ik wel ontzettend mijn regenbroek. Nog heel veel plezier de komende dagen en ik kijk uit naar het volgende verhaal.
  Lieve groet weer van ons!!!

 3. Wat een story!! En geweldig hoe jullie alles hebben opgelost. Teamwork en heel veel blije gezichten. Groetsels

 4. Jeetje, wat maken jullie veel mee!
  Fantastisch werk wat jullie daar doen.

  Annie en Chris

 5. Weer een dag vol verassingen voor jullie.
  300 kinderen… even veel als een grote basisschool bij elkaar. Super geïmproviseerd.
  Wat zullen ze jullie missen..,en jullie hen!. Fijne laatste dagen!
  Knuffel voor Anne

  .

 6. Jeetje, dat was zeker op en top improvisatie 300! i.p.v van 40. Fijn te horen dat het toch allemaal is gelukt! En wat zijn kinderen toch inventief, zo toveren ze afval om tot speelgoed. Tja, als je niet veel hebt …….

  @Suus, en dan zie ik je daar staan tussen al die kinderen met die brede glimlach! Wat een indruk zal deze reis op je hebben gemaakt! Om nooit te vergeten. Fijn dat ik je zaterdag weer in mijn armen kan sluiten. Geniet nog lekker van deze mooie reis. Dikke kus van mij, Papa en Tessa

  1. Ha Ha .. Ze is een beetje grieperig geweest. Praatte zo weinig dat ik me zorgen maakte. Nu kletst ze weer en gaat het goed…

 7. Dag Allemaal,

  Wat een mooie update weer en wat een beleving en indrukken daar! Soms is de wereld van verschil bijna niet te vatten. Het zal voor iedereen straks best weer een beetje wennen en omschakelen zijn eenmaal in terug NL.

  @ Dan nog even een korte Nederlandse weerupdate mede mogelijk gemaakt door Helga van Leur. Wees blij dat jullie daar zijn! Hier de hele dag alleen maar regen…..regen…..regen…… Bij jullie misschien meer dan welkom zo’n buitje tegen het stof 😉

  Zet m op de laatste dagen! Succes.

  Bennie Biesterbos

 8. Indruk wekkend. Cindy is alles oké ? Wat een hectische week .
  Ben benieuwd bij thuiskomst naar alle verhalen of heb je geen stem meer over.
  Groetjes Rene en Ineke

 9. Met veel bewondering en respect lees ik de verhalen en kijk ik naar de foto’s. Lisa G en alle anderen geweldig wat jullie meemaken en daar presteren. Petje af. Groet uit een nat Nederland.

  Tante Wilma

 10. Wat doen jullie allemaal ontzettend goed werk daar! Er worden letterlijk bergen met werk verzet, diepe buiging voor jullie inzet!! Hoop dat jullie straks allemaal met een tevreden, voldaan gevoel weer terug komen naar Nederland, chapeau voor iedereen!

  Cindy, ik hoop dat alles goed met je gaat! Ik moet wel zeggen dat ik dit niet gewend ben, dat ik jou van alles schrijf en ik letterlijk niks terug krijg, haha! Wat dat betreft heb ik je toch liever hier in Nederland, dat is toch wel echt stukken gezelliger! Ik wacht met smart op je appje zodra je thuis weer bent 😉
  Tot snel meid! Liefs en een dikke knuffel!! Rianca

 11. Lekker druk dagje zeg…. weer mooie dingen gedaan!
  @Miranda: fijn om je zaterdag weer te zien, ik kijk ernaar uit!

 12. Heerlijk verhaal! Stoer hoe jullie een draai weten te geven aan het onverwachtse. Enorm contrast. Dank voor het delen.

 13. Wat een mooi verslag weer van deze (alweer) byzondere dag. Ik kijk uit naar je eigen foto’s en verhalen Bente! Geniet en werk ze nog even en tot zaterdag!

  Knuffel en groeten,
  Nicole en Michel

 14. Jongelui, oudere jongeren en jongere ouderen,
  Respect!

  Morgen de laatste dag….
  Geniet ervan.

  Lieve Julia (cupcake😘),
  We missen je en kijken uit naar zaterdag. Benieuwd naar je verhalen. We weten dat je er vol van zit. Trots op je!
  Liefs pap, mam en Manouk

 15. Wat beleven jullie veel in 2 1/2 week tijd! Wij kunnen zien dat jullie genieten, maar ook serieus werken als het nodig is.
  De bijdragen aan de verschillende projecten leveren echt wat op.
  Het is indrukwekkend om dit te zien.
  Geniet allemaal nog van de laatste dagen en tot zaterdag!
  @ Ilse, wij zijn benieuwd naar jouw verhalen bij de foto’s en video’s.

 16. Dag allemaal,
  ‘t Komt door Arnold (en Tom ook, vorig jaar) dat ik jullie blog met veel belangstelling lees en bekijk. Soms zit ik met het kippenvel op m’n armen omdat ik het zo bijzonder vind wat jullie doen en meemaken.
  Dit is een ervaring die je je leven lang niet meer zult vergeten en eerlijk gezegd ben ik daar best een beetje jaloers op. Dankjewel dat ik een klein beetje deelgenoot mocht zijn!
  Groet voor ieder van jullie maar natuurlijk speciaal voor m’n buurman 🙂

 17. Faka Tinne. Wij zitten vast op het station door een aanreiding na een dagje chillen in amsterdam. Dus we dachten we schrijven een reactie.
  Op de foto’s zien we dat je goed werk doet en er bovendien zeer sexy uit ziet. We zijn heel trots op je

  We hebben net echt zieke inspiratie opgedaan voor de mokermikstweep met bram en youri.

  Verder heeft Tyler the creator een nieuwe ep gedropt met 2 nummers erop en zijn album wordt gereleased op 21 juli. Het album is al geleaked en volgens youri is het een van zijn beste albums

  We spreken je wanneer je terug bent

  Groetjes
  Jean-Paul, Benjamin en Matthias

Comments are closed.

Eye For 0thers

© 2016 Eye For Others