Het eerste lokaal bijna opgeleverd.

blogteam Projectreis Ritchie 2015
37

Intro

Vanochtend was het weer een koude vroege ochtend. Om 06:00 werden de meesten gewekt, maar er zijn natuurlijk altijd een paar extreem vroege uitschieters. Snel omkleden want een warm plekje is verleidelijk om te blijven liggen. Om half 7 moesten we met onze gaapkoppies richting het Goede Morgen Gesprek. Elk groepje heeft elke dag een ander onderwerp om het over te hebben. Na het GMG kregen wij weer een heerlijk ontbijt van onze lieve kookdames, brood, ei, worstjes en havermoutpap.

Vandaag ging er weer een groepje naar het township, 2 groepjes naar het kinderwerk (KW) en de rest ging weer bouwen in en aan de school.

Kinderwerk

De kinderen van het KW werden weer opgehaald door de bus. Verschillende van onze mensen gingen mee, omdat we even gingen kijken bij de gehandicaptenopvang van Kristien. Kristien hoopt donderdag naar de eerste twee lokalen van de school te verhuizen. Toen we binnen kwamen om even rond te kijken in het kleine gebouwtje, werden we vrolijk onthaald door de verschillende kindjes die erg blij waren. Ze knuffelden iedereen en werden erg blij van ons gezelschap. Toen ze ons eenmaal beet hadden, lieten ze ons dan ook met moeite los.

Na de ontmoeting met de kinders moesten we weer met de bus mee om te starten met het KW. We begonnen weer met het zingen van veel liedjes en een Bijbelverhaal. Dat ging over de 5 broden en 2 vissen. Vervolgens speelden de kinderen met spullen waar ze zelf speelgoed in zien en daarnaast met het ‘normale’ speelgoed. Alle kinderen hebben een leuke vlieger gemaakt, ingekleurd en meegenomen naar huis om alles even op te vrolijken. Aan het eind van de ochtend werd iedereen weer thuis gebracht.

Bouw

Op de bouw hebben we vandaag erg veel geschuurd en geschilderd. Raamkozijnen, de palen buiten en de bogen ertussen kregen een beurt.  Dat was dan ook aan een aantal van ons erg goed te zien! Die zaten helemaal onder de verf. De handen, het gezicht, kleding en wat al niet meer moest er onder lijden. Vragen wat diegene die dag gedaan had, hoefde dus niet, even kijken en je wist het wel. Anderen zijn verder gegaan aan het plafond. Plafondplaten werden gesneden en even later met behulp van de meest stevige, Afrikaanse, instabiele steiger geplaatst. Soms kostte dit meer/minder moeite dan een andere keer maar het resultaat mag er dan ook zijn! Zoals eerder gezegd, neemt Kristien met ‘haar’ kinderen intrek in dit gebouw. Met de helling voor rolstoelgebruikers is verder gegaan, ook hier is aan gedacht. Hoe mooi kan het zijn? Laten wij naast deze werkzaamheden vooral niet het plamuurwerk vergeten. Plamuren is nodig voor een enigszins mooi, goed en glad resultaat in en om het pand. Ook de muren werden, zoals altijd, geprobeerd verf-vrij gemaakt. We willen die natuurlijk zo snel mogelijk gaan schilderen.

Het ziet er nu al prachtig uit, nog even en dan blinkt de school ons tegemoet!

Township-solar lights

Vandaag was het aan ons team om de shacks te verlichten met een aantal solar-lights. Na een koude rit in het ‘bakkie’ (de ijspegels hingen aan onze neus) kwamen we aan. Bij één van de meest armoedige, ellendige huisjes parkeerden wij onze auto. Elke keer opnieuw is het indrukwekkend om deze troosteloze situatie te zien. Wat ons het meest raakte is de kracht waarmee sommige er ondanks alles toch wat van proberen te maken. Zo hadden we één solar light geplaatst en begon de man des huizes direct daarna zijn shack verder op te knappen. Al klauterend op de daken beseften wij meer en meer dat deze mensen  veel baat hadden bij de lampen. Elke keer wanneer wij van de daken afsprongen waren we dankbaar dat we er alleen met kleerscheuren vanaf kwamen. Na drie lampen te hebben geplaatst kwamen we bij een vrouwtje met haar kind in haar achterbuidel. We stapten daar naar binnen en zagen allerlei diploma’s en certificaten,  die van haar dochter bleken te zijn. Vol trots vertelde zij hierover en begon daarna spontaan een gesprek over het geloof met twee van  ons. Samen hebben we gepraat over haar hoop in deze omstandigheden en hoorden wij met verwondering hoe  veel vertrouwen en liefde zij had. We hebben in totaal 22 solar lights geplaatst. Waar wij ons over verwonderden en verrasten was de situatie met een oude man van 57 jaar. Hij hielp ons bij het plaatsen van een solar light bij de buren en was duidelijk blij voor hen. Er was nog één solar light over, hij maakte ons duidelijk dat hij nog iemand wist waar we die konden plaatsen. Wij gaven aan dat we de laatse bij de volgende piepkleine shack wilden plaatsen en dat ze dan op waren. Hij vond dit oké en zwaaide ons vriendelijk gedag. Het bleek dat het kleine huisje al een solar light had ontvangen eerder in de week. We liepen de oude man achterna en vroegen hem ons de shack te wijzen die hij in gedachten had. Het bleek dat dit zijn eigen shack was! Hij was ontzettend dankbaar dat er voor zijn shack, waar hij met vijf volwassenen en twee  kinderen leefde, toch nog een lamp was. Heel bijzonder om mee te maken hoe deze man in de ontzettende armoede toch eerst oog had voor zijn buren en daarna pas  voor zichzelf.

Alles bij elkaar was het weer een bijzondere ervaring!

Het eten was, zoals elke dag, bijzonder en speciaal bereid door onze geweldige ‘moekes’. Hierna hebben we met een groepje spelletjes gedaan en is de avond weer fijn afgesloten bij het kampvuur. Het was weer een super dagje!

Tekstbericht door: Carola van Voorst en Hanne van den Brink

IMG_2537 (1024x683) IMG_2736 (1024x683) DSCN7277 (768x1024)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_2573 (683x1024) IMG_2610 (683x1024) DSCN1585 (1024x768) DSCN7309 (1024x768) DSCN7322 (1024x768)

37 Reacties op “Het eerste lokaal bijna opgeleverd.

 1. Ha Alice en Pauline,

  Wat een mooi project waar jullie met z’n allen aan werken. Daadwerkelijk iets voor deze mensen doen. Onze zorg voor onze verre naasten. Indrukwekkend vonden wij ook het verslag over het uitdelen van Bijbels. Dat er zegen op mag rusten. Namens het Emté-team in Wekerom een hartelijke groet en nog veel sterkte verder. We hebben een foto geprint en opgehangen in de kantine. Doe de groeten ook aan onze Mariëlle!
  Gr. v. Bart en Bea

 2. Lieve Es en Jo, Was het vandaag jullie crea dag ? met de vliegers, vonden de kindjes het leuk ? genoeg leuke spulletjes toch !
  Nou jullie zijn al in de 2e week en er is al veel gebeurd he, mooi dat overal die lichtjes gebracht worden en het al zo opschiet met de lokalen. We wensen jullie natuurlijk nog hele fijne dagen en Gods nabijheid , “hoe het ook zij, Hij is erbij..”. Veel liefs en misschien bel je ons woensdag nog even ? Maartje had gisteren een heel bericht geschreven, maar ik geloof dat het verdwenen is, jammer hoor, daaag mam Petra

 3. Lieve Jo, We hopen dat het je nog steeds lukt om vroeg op te staan. Niet je sterkste punt😊 Geniet nog ff van alle avonturen die je meemaakt. We leven met jullie mee en bidden voor jullie. Lieve groet en een dikke knuffel van je pap,mam,Wilco en Lennart. XXX

 4. Lieve Kinders,

  Wat hebben wij het hier toch veel te goed!!!
  Als je ziet hoe blij deze mensen zijn met een 1 solar lampje geweldig toch.
  Wat kost zo’n lampje?
  Dan schenken wij er nog een stel.
  Dan kunnen jullie nog veel meer mensen blij maken.
  Misschien voor de volgende groep als jullie dit niet meer lukt.
  Heel veel liefs Papa en Mama

 5. Weer mooie berichten kunnen we lezen. Maar Carola vindt jij een man van 57 oud?😉

 6. Erik,Aline,Stefan en Gerina en alle anderen.
  Nog even volhouden,het is geweldig wat jullie doen.
  Liefs, tante Janny🐞😘.

 7. Hoi jocintha
  Tjonge jij wordt per dag handiger zeg. Daar zal Marion blij mee zijn, die heeft vast nog wel een verf klusje voor je. Mooi zoals alles opgeknapt wordt door jullie. Mw Kristien zal wel heel blij zijn als ze de eerste lokalen in gebruik gaat nemen. Werkse he. Groeten pa en ma

 8. Goede morgen Sharon (en all the others),

  Zo zou ik ook wel wakker willen worden, ontbijtje en gezang! Wat is er veel werk op de wereld, wij beseffen niet hoe goed we het hebben:)
  Kinderwerk, bouwen en ondertussen de vruchten van de geest laten zien door je dagelijkse handelen.

  Succes weer en een lieve warme groet,

  Liefs mam

 9. Lieve Stefan en Gerina en de rest natuurlijk!
  We missen jullie, maar het lezen over al jullie werk daar is fijn, we missen jullie niet voor niets! Heel veel plezier en Gods zegen toegewenst! Liefs Tim en Eline

 10. Wat ontroerend mooi jullie verhalen te lezen, wat een doelen zijn er al bereikt, geweldig!
  Heerlijk om de foto’s te zien en mijn kinderen te kunnen onderscheiden. Ook al was de foto van Annemiek wat vaag
  ik zou haar zo herkennen aan haar handen en het haar.
  Marijn als feestvarken en als ik het goed heb lydia op een trap? Kees en Hanno ontwijken jullie de camera?
  Voor allemaal weer een liefdevolle groet.
  Een oude tante van 98 jaar zei verleden week; gewillige arbeid valt niet zwaar, hopelijk ervaren jullie dit
  tot het einde van het project! Heel veel succes verder!

  Moeder Hannie

 11. Timo weer even een berichtje van ons. We zien dat er al heel veel werk is verzet. Jammer dat drie weken zo kort is. Er zou ws nog veel meer gedaan moeten worden. Maar alles wat is gedaan uit liefde tot Jezus, dat houdt zijn waarde en zal blijven bestaan.

  Groetjes aan iedereen
  Pa en Ma den Hartog

 12. Hoi Rianne,

  Aan de foto’s te zien gaan jullie een mooi resultaat bereiken! Het is geweldig om te zien en alles te lezen. We hopen dat het werk met de kinderen en de gesprekken in de shacks tot zegen mag zijn voor de mensen daar. Maar ook voor jullie zelf! Veel sterkte nog de laatste week. We missen je. Groetjes en kusjes van ons allemaal.

 13. Lieve mensen, Dhylia en Hanne.

  Wat een mooie foto Hanne, we kunnen aan je gezicht zien dat het je bevalt, hier heb je naar uit gezien! Een mooi lief kindje op schoot!
  Fijn om iedere keer het nieuws te lezen. Dat jullie dit mee mogen maken. Al het goede toegewenst namens de fam, liefs papa en mama.

 14. Hoi Rianne,

  Aan de foto’s te zien gaan jullie een mooi resultaat bereiken! Het is geweldig om te zien en alles te lezen. We hopen dat het werk met de kinderen en de gesprekken in de snacks tot zegen mag zijn voor de mensen daar. Maar ook voor jullie zelf! Veel sterkte nog de laatste week. We missen je. Groetjes en kusjes van ons allemaal.

 15. Ahhh wat een lieve foto Hanne,

  Succes Hanne, Carola en Marian en alle andere mensen die zo goed hun best doen!

  Greetz from Harskamp City

 16. Hee!

  Lekker bezig jullie! Eindelijk keer op tijd uit bed denk? Vergeet je tas niet in de bus. Ik ben al gruwelijk benieuwd naar de verhalen. Passen jullie goed op al die nr’s?

  Laters!

 17. Ha lieve vrienden,

  Onze inspiratie voor een originele boodschap is om twee uur ‘s nachts in een tent ver te zoeken. De omgevingsgeluiden die wij horen (briesende en scheten latende paarden in de wei) helpen ons nog enigszins.
  Zo te lezen hebben jullie alweer een mooie dag achter de rug. 🙂
  Mochten jullie nog een solarlight over hebben dan kunnen we die wel in onze tent gebruiken.

  Plamuren is inderdaad heel belangrijk, zo plamuren wij ook dagelijks ons gezicht. Niet altijd even leuk, maar wel noodzakelijk voor een goede basis.

  Onze complimenten (en tevens wat kusjes van Tamara) gaan uit naar die geweldige bouwmeesters. Wat een serieuze taak hebben jullie op je genomen gebroeders Rietveld. Schilderen zit in jullie bloed en dat schilt (haha, goeie woordgrap).

  Timo, Sebas en Gosse; jullie doen het ook best aardig! We zien jullie op sommige foto’s dansen met de Afrikaanse kinderen. Graag in de Kachel een keer een cursus. 🙂

  Lott, wij weten niet welk lot jouw is toegevallen, maar wij hopen dat je dit ook goed ten uitvoer brengt. Wij kijken er naar uit dat je weer naar huis komt vliegen. (Fly with me to the regenboog, rainbow!)

  Alle gekkigheid op een stokje, wij gaan nu slapen.

  We houden van jullie, we missen jullie en we zien jullie over 8 dagen.

  Dikke kus Tamara, Jo-an en Dianne.

  Ps. Wij zijn dol op souvenirs.
  Pps. Vrijdag 21 augustus viert Dianne haar afscheidsfeestje. Be there! 🙂

 18. net weer even jullie blog gelezen en de foto’s gezien! hard gewerkt allemaal. wat ziet het er mooi uit na een likje 🙂 verf!!
  een boeiende en spierversterkende vakantie voor jullie allen! wat mooi dat solarlampen project! zon hebben ze daar genoeg!
  daar zouden ze nog veel meer mee kunnen doen!
  gupmans heb je al zin in je eigen bedje….? of ben je nu gewend aan de harde grond? een bikkel ben je hoor! we zijn reuzetrots op je!
  hopelijk leren die afrikaantjes nu wat “netjes”werken is ha, ha! en laat ze het ook netjes houden!
  dan kunnen ze de eerste jaren van een prachtige school gebruikmaken!
  succes nog en tot de volgende blog!
  groeten paps en mams en hun gevolg. 😉

 19. Hey Timo!

  Via Anita blijven we hier een beetje op de hoogte hoe het allemaal gaat, maar leuk om door het lezen van de blogs en het bekijken van de foto’s er een beeld bij te krijgen! Mooi om te zien wat jullie allemaal al voor werk gedaan hebben!
  Heel veel succes nog voor de komende tijd:)! Arco

 20. lieve Alice en Pauline,
  Wat leuk om jullie op de blog te volgen ! Wat is er al veel werk gedaan ; heel mooi !
  een hele goede en fijne week nog hoor, en veel succes bij alles van dit mooie werk .
  Wij verwachten natuurlijk nog wel een “live reis verslag “hoor!
  een hartelijke groet van oom Peter en tante Jolanda , de jongens en een dikke knuffel van Anne-linde.

 21. Hey Esther,

  Ik hoop dat je het nog steeds erg naar je zin hebt en dat je veel voldoening mag halen uit deze weken.
  Doe Timo en Joëlle maar de groetjes.

  Groetjes,
  Aarslog

 22. Lieve Joëlle,Esther en alle anderen,
  Wat knapt de school mooi op zeg en wat zijn de mensen blij hé met de solar lights. Laat zo jullie licht maar schijnen, zodat de mensen in Zuid-Afrika zeggen God is goed! Es hoorde je telefoongesprek naar huis ben blij dat je zo enthousiast bent. Lieve Jo en Es nog een weekje dan komen we jullie ophalen van Schiphol. Werk nog ff hard daarna kunnen jullie uitrusten. Liefs mam (Cora)

 23. Ha Rianne en Frank

  We lezen met plezier de blogs, jullie zullen ontzettend veel indrukken op doen in een omgeving die zoveel verschilt met die van ons. We hopen dat we ook nog een verhaal uit jullie pen kunnen lezen, we zijn ontzettend benieuwd naar jullie verhalen, ervaringen, misschien veranderingen enz.
  Veel succes nog bij jullie werkzaamheden in de bouw of bij het kinderwerk.

  Groeten an iedereen,

  Pa en ma

 24. Ha Gerben,
  Wat een mooi project waar je hard voor aan het werk bent!
  Geweldig dat je dit doet! Succes nog de laatste week!
  Gr. Frans, Ellen, Lise en Rick van Zetten

 25. Ha,Erik en Aline.
  Voor dat jullie me ontsnappen wil ik jullie nog een mooie tijd wensen in Afrika.
  Uitrusten komt niet van waarschijnlijk maar dat kan later hopelijk wel.
  Met heel veel gedachten en herinneringen gaan jullie nu op pad.
  Ik hoop op een behouden thuis komst.
  Gods nabijheid toegewenst,ook voor Erik z’n nieuwe levensjaar.Mooi begin zo.
  Lieve groet, tante Janny🐞😘💐.

 26. Hoi allemaal en lieve Willemijn,
  Wat is het leuk om iedere keer jullie blog te lezen, geweldig wat jullie doen! Mooi om te lezen hoe blij en dankbaar ze jullie zijn voor wat jullie doen. Heel veel succes verder en Gods Zegen gewenst.
  Willemijn, een gezellige dag morgen! Een groet van de Ko en Annet uit Kapelle

 27. Ha,Stefan en Gerina.
  Nu ook maar vast voor jullie een berichtje. Kan ik het niet meer vergeten.
  Ben benieuwd of de klus geklaard is, ik hoop het snel te horen.
  Ik wens jullie een goede terug reis toe en een behouden thuiskomst.
  Nog één dag er tegen aan en dan is het al voorbij.
  Gods zegen en een lieve groet, tante Janny🐞😘💐.

 28. Ik wil even laten weten dat ik het echt super goed vind wat jullie doen! Natuurlijk is het ook super leuk om allemaal bij te houden wat jullie allemaal doen in Afrika en hoe hard jullie allemaal werken. Ook nog even speciaal een berichtje voor Willemijn: Lieve Wil, geniet van deze tijd en natuurlijk in het speciaal van je verjaardag morgen! Een hele fijne dag! Een dikke kus van mij.

  Groetjes aan iedereen,
  Shifra de Visser

 29. Hoi allemaal en lieve Willemijn,
  Wat is het leuk om elke keer jullie blog te lezen, geweldig wat jullie doen! Heel veel succes verder en Gods zegen toegewenst! Willemijn, we hopen dat jij morgen een gezellige dag hebt!

  Groetjes,
  Ko en Annet

 30. Hoi iedereen,

  Ik wil even laten weten dat ik het echt super goed vind wat jullie doen! Natuurlijk vind ik het ook super leuk om de blog te volgen en zo te zien wat jullie allemaal doen in Afrika en hoe hard jullie werken. Nog heel veel succes! Nog even speciaal een berichtje voor Willemijn: Lieve Willemijn, geniet van je tijd in Afrika en in het speciaal van morgen! Een hele fijne dag en alvast gefeliciteerd! Een dikke kus van mij.

  Groetjes aan iedereen,
  Shifra de Visser

 31. Lieve Timo!

  Wat leuk om de blogs te lezen en ook te zien waar je mee bezig bent! Het zal een hele belevenis zijn, mooi om te lezen hoe blij de mensen daar ook met jullie zijn en hoe jullie contact kunnen maken.
  Dat zal ook wel bijzonder zijn om mee te maken en moeilijk om de armoede ook zo van dichtbij te zien.
  Fijn dat je het naar je zin hebt, Tiem, en dat je daar zo met God en vanuit je hart aan het werk bent.
  Heel veel succes en zegen daar met het werk!

  Een hele lieve knuffel van ons allemaal!
  Harro, Louise, Julian en Matthias

 32. Ha Rianca,
  Wat gaaf dat jij daar ook zo bezig bent met je handen en je hart! Je zult ongetwijfeld intensieve dagen achter de rug hebben. De klus zit er bijna op, we zijn benieuwd wat jullie de komende dagen nog gaan doen. We wensen je nog goede dagen met elkaar en de mensen die je daar nog zult ontmoeten. Laat zo je licht maar schijnen bij alles wat je doet! Tot ziens medewekerommertje:)
  Hartelijke groet,
  Ad en Marja Pors

 33. Lieve Jo,

  Vandaag goede berichten gehoord over hoe het met je gaat. We genieten thuis mee met dingen die je meemaakt en ik ben heel benieuwd naar alle verhalen waar je mee thuis komt. Ik denk dat we maar een flinke wandeling moeten maken.
  Morgen weer een hele goede dag, Gods zegen in alles, we bidden veel voor je en zien weer uit naar het volgende verslag op het blog.

  Gr. van Mart

 34. Ha lieve vrienden,

  Onze inspiratie voor een originele boodschap is om twee uur ‘s nachts in een tent ver te zoeken. De omgevingsgeluiden die wij horen (briesende en schetenlatende paarden in de wei) helpen ons nog engiszins. Zo te lezen hebben jullie alweer een mooie dag achter de rug :).
  Mochten jullie nog een solar light over hebben, dan kunnen we die wel in onze tent gebruiken.

  Plamuren is inderdaad heel belangrijk, zo plamuren wij ook dagelijks ons gezicht. Niet altijd even leuk, maar wel noodzakelijk voor een goede basis.

  Onze complimenten (en tevens wat kusjes van Tamara) gaan uit naar die geweldige bouwmeester(s). Wat een serieuze taak hebben jullie op je genomen gebroeders Rietveld. Schilderen zit in jullie bloed en dat schilt (haha, goede woordgrap).

  Timo, Sebas en Gossee; jullie doen het ook best aardig! We zien jullie op sommige foto’s dansen met de Afrikaanse kinderen. Graag in de Kachel een keer een cursus:).

  Lott, wij weten niet welk lot jou is toegevallen, maar wij hopen dat je dit ook goed ten uitvoer brengt. Wij kijken ernaar uit dat je weer naar huis komt vliegen. (Fly with me to the regenboog/rainbow).

  Alle gekkigheid op een stokje, wij gaan nu slapen.

  Wij houden van jullie, wij missen jullie en wij zien jullie over 8 dagen :)!

  Dikke kus Dianne, Jo-an en Tamara

  Ps: Wij zijn dol op souvenirs.
  Pps: vrijdag 21 aug viert Dianne haar afscheidsfeestje, be there:)!

 35. Lieve Stefan en Gerina

  Wat mooi om te lezen hoe dankbaar de mensen daar zijn met kleine dingen..!
  Volgens mij werken jullie allemaal keihard voor een mooi resultaat!
  Ik mis jullie wel en tel de dagen al af. 😉
  Dan kom ik 1 week logeren om bij te kletsen 😜
  Gods zegen op jullie werk!
  Veel plezier nog met elkaar.

  Liefs Nichie

 36. Ha Marius,

  Allereerst van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Gods zegen voor het nieuwe levensjaar toegewenst.
  Ook een spannend jaar met afronding studie in september en het op zoek gaan naar een baan.

  Gelukkig gaat alles goed in Afrika begrijpen we uit de verhalen. Er is naast inspanning zelfs tijd voor voetballen.
  Het valt ons wel tegen dat de Nederlanders 2 x verloren hebben. Nog maar wat extra oefenen daarvoor.
  En t.z.t. een return in Holland?

  We zagen een foto waarbij je ook bezig was met het werken in een hutje. Geweldig om deze mensen wat meer woonplezier te kunnen geven.
  Wat moeten ze dan veel missen. Niet te vergelijken met onze situatie.

  De laatste werkweek is al ingegaan. Sterkte met het afronden van de projecten.

  Wij zijn vandaag om ongeveer 13.00 uur thuis gekomen uit Duitsland. Een fijne vakantie gehad en veel gelopen.
  Ook bekende plaatsen van 2010 opnieuw bezocht. Het huisje lag hoger dan bij de vorige vakantie.
  Een fantastisch uitzicht hadden we vanaf ons terras.

  Een fijne verjaardag toegewenst, zeker met zoveel reisgenoten erbij, zal dit zeker lukken.

  De appeltaart van thuis hou je nog tegoed!

  Hartelijke groet,

  Pa en Ma

Comments are closed.

Eye For 0thers

© 2016 Eye For Others