Heerlijke start van week 2!

blogteam Projectreis Ritchie 2015
18

De bouw

Op de uitzwaai avond was het al voorspeld: na 1 week zou de vermoeidheid parten gaan spelen, het enthousiasme ietwat getemperd zijn en de heimwee toeslaan. Zo gezegd, zo gebeurd. Moeders, vriendjes en andere familieleden zijn door sommigen gebeld en de nodige tranen zijn gelaten. Gelukkig is daar, zoals ik het ervaar, genoeg ruimte voor in onze geweldige groep. Ontzettend veel goede en opbouwende gesprekken zijn er gevoerd. Eerder in de week, maar ook zeker naar aanleiding van de enerverende zondag. Een gemeentelid was zondag jarig en zo ook één van de deelnemers. Dit werd zeker niet vergeten. ’s Ochtends was er al luidkeels gezongen voor onze jarige groepsgenoot en ook tijdens de dienst werd hij in het zonnetje gezet door pastor Louis. Het koor heeft vervolgens ook de twee jarigen nog toegezongen en zij zijn hartelijk gefeliciteerd door verschillende aanwezigen. ’s Avonds genoot onze vriend bij het kampvuur van zijn eerste cadeautje: een dikke sigaar.

Het leuke, maar vermoeiende weekend heeft er ook voor gezorgd dat het voor het eerst vóór 10 uur muisstil was in de kamers en op de gangen, op het geronk dat achter enkele deuren vandaan kwam na dan. En terecht, want na twee keer tot 8 uur ‘uit kunnen slapen’ moesten we gisterochtend weer om 6 uur eruit. Voor de meesten: moeilijk, moeilijk, moeilijk. Het was na deze week op deze maandagochtend dan ook voor het eerst dat de groepsleider zijn mededelingen kon doen zonder te moeten wachten en zonder om stilte te hoeven vragen. Zo mak als een lam, stuk voor stuk.

Maar! Ondanks de kleine oogjes en ietwat bleke gezichtjes aan de ontbijttafel is iedereen met goede moed begonnen aan zijn of haar taken. De één met bouwen, de ander met solar-lights plaatsen en de ander weer met het kinderwerk. Dat de bus altijd te laat is voor het kinderwerk wisten we al, maar dat de bus niet op komt dagen, was wél nieuw voor ons. Het bleek vrouwendag te zijn en dat betekent dat alle vrouwen vrij hebben op die dag. Ow, en de mannen trouwens ook. De buschauffeur heeft zich dus totaal niet geroepen gevoeld om weer paraat te staan om 8 uur.

Maargoed, de hulp van de mensen van het kinderwerk konden wij goed gebruiken op de bouw. Want, het eerste lokaal MOET af. En dus is er in lokaal 1 absoluut geen spoortje van de afrikaanse mentaliteit te bekennen en wordt er hard gewerkt 😉 We zien meer en meer vorderingen en dat is leuk! Na dagenlang geschrapt, geschaafd en geschuurd te hebben konden we nu eindelijk gaan sauzen en schilderen. Ivan, een gekleurde vrijwilliger had zaterdag alvast 3/4e van het plafond geschilderd. Maandag hebben we met een man of 7 de laatste ramen gezet, de kozijnen geverfd en de muren gesausd. Het lokaal werd met de minuut witter en witter! Wij trouwens ook. Van grauw gele muren en kozijnen naar fris wit! Wat een verademing en wat een verbetering! Het einde komt in zicht! Van lokaal 1 welteverstaan. Want natuurlijk is er nog erg veel werk te verrichten en verricht in alle ander ruimtes en hebben vele meiden hun angsten overwonnen door op wiebelende trappen te klimmen om hogerop verf te kunnen krabben. De mannen zijn onder andere druk bezig geweest met een soort railing en drempel om ‘het bordes’ rolstoel vriendelijk te maken. Ook is er een mooie paneeldeur opgehangen in lokaal 1. En dan heb ik het nog niet gehad over de zogeheten verkeerstuin die steeds mooier en mooier wordt! (Dat is een soort autobaan voor skelters). Morgen komt het beton om de banen te verharden. Dat zou overigens ook overmorgen kunnen worden, of de dag na overmorgen, of die dag daarna… opnieuw vanwege de afrikaanse mentaliteit.

Rond half 5 is iedereen gestopt met werken en heeft men het koude douchewater weer getrotseerd. Nu, fris en fruitig, hebben we weer even tijd voor onszelf tot het avondeten, wat keer op keer een verrassing is. Die rust en dat gemak dat de afrikaanse mentaliteit zo typeert, waar we ons soms ietwat aan irriteren, bevalt ons na half 5 toch eigenlijk wel behoorlijk goed.

Het happy home project.

Voor ons team stond maandag het kinderwerk op de planning. Maar eenmaal aangekomen bij de kindertent was daar geen bus om de kinderen op te halen in het township. Na meerdere telefoontjes bleek vandaag een nationale vrije dag te zijn. Officieel heet het ‘’vrouwendag’’ maar ook de mannen zijn vandaag vrij inclusief de chauffeur van de bus. Dit hield in dat het kinderwerk vandaag niet door ging.

Omdat ‘’Ons nie sal ledig sit nie’’hebben we besloten vandaag flink door te pakken met het happy home project wat onder andere inhoudt dat we solar lights plaatsen in de shags in het township. Aangezien we er 100 gesponsord hebben gekregen zou het super zijn als we al deze lampen kunnen installeren voordat onze tijd hier voorbij is.

Het is heel bijzonder en waardevol om letterlijk en figuurlijk ‘’licht’’ te brengen in het duister. Zeker de helft van alle shacks heeft geen elektriciteit. Hierdoor is het dus aardedonker in de avond en nacht. Tijdens het bevestigen van de solar lights voerden we gesprekken met de inwoners van de shags. We vragen onder andere of zij Jezus, het ‘’Licht van de Wereld’’ , al kennen en hebben met sommigen gebeden. De blijde gezichten en de dankbaarheid die we kregen zullen we nooit meer vergeten. Vandaag zijn we zo dichtbij de harten van deze mensen gekomen. Dit kwam mede doordat we met eigen ogen hebben gezien hoe mensen met zo weinig middelen om van te leven toch hun uiterste best doen om het zo gezellig mogelijk te hebben in hun kleine en donkere inkomen. Ik kan er nog vele blaadjes over volschrijven.. maar je moet er staan en de atmosfeer voelen en de gezichten met uitdrukkingen beleven.  Het is met geen pen te beschrijven. We zullen bidden of de geplaatste solar lights deze families voor altijd zal herinneren aan Gods liefde voor hen.

‘’This little light of mine, I’m gonna let it shine’’

 

 IMG_2486 IMG_2496 IMG_2507 IMG_7292 IMG_7297 IMG_7298 IMG_7559

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

18 Reacties op “Heerlijke start van week 2!

 1. Lieve Lien en Erik,
  Wat leuk om de verhalen te lezen en we kijken op iedere foto of we jullie zien. Leuke zonnebrillen hebben jullie, hihi.

  Heel veel liefs de Verhoefjes.

 2. Lieve allemaal
  Wat zijn jullie goed bezig!!
  Trouwens eindelijk een close up van jou Carola. Ziet er professioneel uit.
  Je kunt straks zo met pa mee..
  Hier alles oke. Je weet straks niet wat je ziet. Vanmorgen is de oude schuur met de verreiker opgetild en bij gerjan neer gezet. Spannend maar erg leuk. Hou je taai.
  Spreek je morgen.
  Liefs pa. ma Hans Remco en dikke kus van emmely

 3. Lieve Caroline en de rest van al mijn familie,

  Wat gaaf om jullie allemaal bezig te zien. Zo heerlijk enthousiast allemaal! Die foto met Hanno en dat kind op zijn schouders. Helemaal in zn sas! Geweldig! Ik hoop dat jullie het weer lukt om er deze week tegen aan te gaan. Veel succes weer!

  Marijn was je jarig? Nog van harte gefeliciteerd!
  Ook speciale groetjes voor Kees en Annemiek. We hebben het kaartje ontvangen…Bedankt.

  Hanno veel wijsheid en zegen…

  En Caro, dikke kus!! van je zus!! Je doet het geweldig zie ik op de foto’s!

 4. Ha Hans,

  Wat kan ik me voorstellen dat de vermoeidheid toeslaat, ook door alle indrukken die je op doet!
  Wel jammer dat je geen heimwee hebt, want ik had je best even willen spreken!! 😉
  Iedere dag kijken we uit naar de blog en wat zijn ze keer op keer goed geschreven! Erg fijn!
  Veel werkplezier en ontzettend veel liefs en bemoediging vanuit Holland.
  In gebed verbonden,
  Liefs, ma

 5. Ha dj,
  Uitslapen dat paste wel bij jou. Nog even volhouden jullie nog een goede week en dan zit de mooie en dankbare taak er weer op.
  Even een berichtje van uit België. Het is gelukkig allemaal goed gegaan. Vanavond weer een ritje richting naar nederland xx cornelis en annelies

 6. Ha kanjers,

  Dat gaat opknappen zeg. 👍 Steeds meer resultaat te zien van jullie gezwoeg en gezweet.
  Petje af hoor. Jullie redden het wel met z’n allen.
  Wat zullen die mensen blij zijn met de verlichting!! Wat zijn wij hier toch verwend met al die luxe.
  En dan ontbreekt het hier nog wel eens aan dankbaarheid. Het is allemaal maar gewoon.
  Het beste weer en succes met de vorderingen.

  Dikke kus Pa en Ma en……. Rexa

 7. Hoi Dhylia en Hanne, Wat leuk om te lezen wat jullie allemaal doen. Heel veel succes en een dikke knuffel van Mirjam, Debora, Rik en Gijs

 8. Hoi lieverds
  Zo we zijn weer even bij gelezen over al jullie mooie ervaringen.
  Super leuk om jullie op de foto’s zo druk bezig te zien.
  Heel veel plezier nog
  Love you xxxxxxxxxxxx van ons

 9. Hoi lieverds
  Zo even alle mooie ervaringen van jullie bij gelezen
  Super leuk om jullie zo druk bezig te zien op de foto’s
  Veel plezier nog!!!
  Love you xxxxxxx ons

 10. Ha Mariek,

  Iedere dag lezen en kijken we jullie blog. Het gebouw krijgt al een heel ander aanzien. Er is al heel veel werk verzet.
  Wat mooi dat jullie zoveel contact hebben met de lokale bevolking.
  We denken dagelijks aan je, en bidden om wat nodig is voor jullie.
  Liefs van je vader en moeder

 11. Dag mariëlle,

  Leuk dat je ff gebeld hebt. (Was op speaker) dus heb ik meegeluistert. Deze week pas ik op hond Donna.
  Nu kan jij in plaats van mij ff het tuinhuisje schuren en schilderen, je weer nu hoe het werkt.

  Gr Jaco 🙂

 12. Hallo Lieve Gerina en Stefan
  Maar goed dat er een weekend tussen zat zodat jullie even konden uitrusten.
  Wat word het prachtig zeg!!
  En de bus niet komen opdagen??
  Het heeft daar door twee kanten… jammer voor de kinderen en jullie voorbereiding,
  maar nu konden jullie ook extra mee helpen.
  Vele handen maken licht werk 😉
  Wat zijn wij trots op jullie allemaal!!!!!!!
  Doe daar de groeten van ons; jullie ouders, die vol bewondering jullie werk volgen.
  Nog even volhouden hoor.
  We houden van jullie.
  Dikke kus en heel veel knuffels.

  Groeten uit Italië Papa en Mama
  ( gr aan Erik en Aline)

 13. Ha Mariëlle, Ha Heldin!

  Wat ben je toch ontzettend goed bezig daar in Afrika met al de anderen. Er wordt een hoop werk verzet zo te zien, waarbij ook genoeg te lachen valt. Leuk om zo wat van je belevenissen mee te krijgen. Hoorde wel van pa en ma dat je ook genoeg heftige dingen meemaakt.. Pittig hoor!
  Als je trouwens nog een keer naar NL belt, mag je ons ook gerust eens bellen hoor! 😉
  We wensen je in elk geval nog een goede tijd daar.

  Liefs van “ons” 🙂

 14. Ha jocintha,
  Douchen met koud water!!!!!! Dat zullen wel snel douchen zijn dan,lekkerzuinig ook, goed idee voor thuis haha. Leuk om te zien hoe je met hele goede samenwerking een lamp ophangt. Dat jullie moe is wel begrijpelijk hoor. Hard werken veel indrukken koude nachten, , maar je bent over de helft.
  We kijken uit naar jullie blog elke dag,het is zo geweldig leuk om de verhalen te lezen. Dit is voor jullie een ervaring en verrijking van jullie leven.
  Weer een hartelijke groet uit Domburg, ,

 15. Hoi allemaal en lieve Willemijn,
  Leuk om steeds jullie blog te lezen. Geweldig wat jullie doen en mooi om te lezen hoe blij men wordt van wat jullie allemaal doen! Van harte Gods Zegen gewenst.
  Willemijn, een fijne dag gewenst morgen! Liefs van de Vissertjes uit Kapelle.

 16. leuk om de verhalen te lezen!
  Jullie zijn ontzettend goed bezig.
  Succes nog deze laatse week.
  We zijn trots op je Caroliene!!
  Dikke kus van Harry, Johanna en joas

 17. Hey Ronnie, We staan versteld van al het werk dat jullie daar verzetten en dat ook nog eens zonder te mokken.
  Ik weet in ieder geval dat ik mijn oudste dochter gewoon kan bellen als er weer eens gewit moet worden.
  Fijn om te lezen dat het verder zo goed gaat onderling. Niet altijd gemakkelijk als je al een tijdje met zo’n grote club op elkaars lip zit. Op zich ook al heel erg bijzonder.
  Tja, ik kan me voorstellen dat je raar staat te kijken dat de bus helemaal niet op komt dagen. Arme kinders ook. Die zitten toch ook uit te kijken naar de komst van de bus.
  Nou, veel plezier maar weer deze week. Wij zijn er ook even tussenuit. Kus van ons allemaal. X je ouwe pa.

Comments are closed.

Eye For 0thers

© 2016 Eye For Others